O gordon seterima

Gordon seter je nježan pas, vrlo inteligentan, a također i intuitivan. Osjetljiv na stanje vašeg duha i tijela, odrasli će gordon prilagoditi svoje ponašanje prema vašem raspoloženju.

Najvažnija karakteristika gordona je da on MORA biti s vama. Najviše uživaju u bilo kakvom radu sa svojim ljudima, no kad to nije moguće, oni će biti zadovoljni i da se mogu samo nasloniti na vas dok gledate TV ili da leže blizu vas dok nešto radite. Gordon seteri su izvrsni pratioci, spremni i željni ići bilo kuda i raditi bilo što sa svojim vlasnikom.

Gordoni ne mogu biti dvorišni psi. Biti će vani dok vas nema kod kuće ako baš inzistirate ili dok ste vi vani s njima, no čim vi uđete u kuću, ulaze i oni. Ako ih slučajno zaboravite vani, histerično će se bacati u vrata i prozore kako bi ušli za vama.

Mogu biti dobri čuvari, lajat će na pridošlice i kad mu se nešto učini sumnjivim. Jednom kada osobu uvedete u svoju kuću, nemojte misliti da će je vaš gordon jednako srdačno prihvatiti samo zato jer ste vi rekli da je u redu. On će se ispočetka držati po strani i stvarati svoje mišljenje o osobi i svoje vrijeme prići i sprijateljiti se. Doduše, nekim gordonima se neke osobe svide na prvu i onda su vrlo prijateljski raspoloženi.

Gordoni mrze formalnu dresuru. Jednostavno ne nalaze smisao u njoj. Trebaju nježne korekcije, ako ste pregrubi, brzo će se povući i zatvoriti, odbijajući bilo što, pa čak i pogledati vas. Najbolji način za trening gordona je da stvarate situacije gdje može samo poslušati i zatim ga pretjerano hvaliti. To često uključuje grljenje, skakutanje i visoke piskutave glasove. Morate naučiti komunicirati sa svojim psom jer su njegove emocionalne potrebe izrazito visoke.

Gordon treniran za lov će obavljati svoj posao samo za osobu koja ih je trenirala, tj. za svog vlasnika, ne mogu se “posuditi” drugom lovcu. Rijetko koji trener će prihvatiti gordon setera jer, da bi trening bio uspješan, moraju prvo ostvariti osobnu vezu, što može potrajati mjesecima. Za gordone se preporučuju tečajevi gdje vlasnik sam vodi svog psa.

Usprkos svojoj veličini, koja se smatra velikom po nekim standardima, gordon se osjeća jednako udobno u gradskom stanu, garsonijeri ili seoskoj vili. Njihova narav je mirna i druželjubiva.

Gordoni trebaju vježbu. Moraju se izvoditi na mjesta gdje mogu trčati i rastegnuti noge i morate prihvatiti činjenicu da njihova potreba dolazi prije vaše.

Ako želite ugodno društvo i prijatelja, gordon seter je izvrstan izbor. Ne nabavljajte gordona ako niste spremni pružiti mu pažnju koju zahtijeva i vježbu koju zaslužuje.

Ne mogu se svi ljudi nositi sa protektivnošću i emocionalnim intenzitetom gordon setera.